Matcha

ATT GÖRA MATCHA

 

Det finns flera olika sätt att tillreda matcha. Här kommer en liten stegvis guide hur du lätt kan göra en god tunn matcha, kallad usucha. Den tjockare matchan (koicha) används mer för speciella tillfällen och ceremonier. För att göra den perfekta matchan krävs dock lång träning – så våga prova dig fram och finslipa din teknik. Det finns även en hel del videos på nätet att tillgå för inspiration.

 

Rekommenderade redskap:

För att vispa upp en härligt skummig Matcha används en traditionell bambuvisp. Våra vispar från Yasaburo Tanimura tillverkas helt för hand i Takamura enligt en 500-årig teknik.

Yasaburo Chasen bambuvisp

En Chashaku, tesked av bambu, används för att lätt portionera upp rätt mängd matcha från din teburk. Vår Chashaku kommer från Yasaburo Tanimura och tillverkas helt för hand i Takamura enligt en 500-årig teknik.

Yasaburo chashaku detalj matcha temått

Matcha skål, Chawan, används för att tillreda matcha i och dricka från. De är något platta i botten och har en stor öppning så att man lätt kan vispa. Se gärna våra handgjorda skålar från Hechimon, tillverkade i Shigaraki.

hechimon vit matchaskål

Te förvaras med fördel mörkt och lufttätt för att bevara smaken. Vi har vackra, handgjorda teburkar i olika former och finish från bland annat Gato Mikio.

gatomikio Karmi Kama naturell teburk

 1. Häll varmt vatten i en matchaskål (chawan). Stoppa ner bambuvispen (chasen) och mjuka upp den i vattnet med hjälp av mjuka rörelser. Häll bort vattnet och torka ur skålen.
 2. Lägg i matchan i skålen, ca 1,5-2 skopor med en chashaku brukar bli bra.
 3. Fyll skålen med 70 ml av 70 gradigt vatten. För en intensivare smak kan du använda ca 80 gradigt vatten.
 4. Dags att vispa! Med en bambuvisp (chasen) så vispar du upp en skummig matcha.
  Håll vispen mellan tummen och långfingret och vispa med handleden upp pulvret från botten och sedan snabbt i ett W-mönster i ca. 15 sekunder. Avsluta med mjuka rörelser för att få bort kvarvarande stora bubblor.
  Det är viktigt att inga klumpar eller pulver på sidorna är kvar.
  Tryck inte för hårt med vispen mot botten av skålen då de delikata bambuspiralerna kan skadas.
 5. Drick och njut av matchan direkt från skålen.

 

Försök att eftersträva så små bubblor som möjligt.

När du är färdig så skölj av vispen, använd inget diskmedel och låt den torka upprätt eller i ett chasen-ställ. Teskeden skall inte tvättas utan bara torkas ren.