Mattor – välj rätt matta för rummet 

Att använda mattor i hemmet är ett effektivt sätt att skapa en ombonad, hemtrevlig känsla. Väljer man att plocka bort mattorna så skapas genast en kallare atmosfär. Det kan se snyggt ut, men det blir ofta mer av att utställningsrum än ett riktigt hem. Mattor kan användas för att binda samman inredning och interiör i hemmet.

 Genom att använda en matta i samma färgton som man har exempelvis på väggarna eller på sina möbler så kan man också skapa en röd tråd i hemmet. Det går även utmärkt att använda en matta som en cool, fristående detalj: mattan kan med fördel bryta mot den övriga inredningen genom en annorlunda form, en mer explosiv färg eller kanske genom ett mönster som sticker ut. Det skapar en wow-känsla. 

Utöver allt detta så finns även andra fördelar av mer funktionella slag. En matta ger dels skydd åt golvet och dels så är den också något som är skönt att gå på. Att mattor ger värme är en annan stor fördel – i synnerhet under vinterhalvåret. 

Hallen har ett högt slitage 

Det finns emellertid också saker att tänka på vad gäller köp av en matta. Var den ska placeras och hur slitaget i det rummet ser ut är en faktor att väga beslutet mot. En hallmatta är exempelvis en matta som kommer att behöva anpassas mot hur det normalt ser ut i en hall. Det är där man drar in mest smuts, det är där en massa vatten kommer in och det är där exempelvis repor kan komma som en följd av vad som finns under skorna. 

Klarar din matta detta och kan den exempelvis tvättas på ett enkelt och effektivt sätt? En hallmatta blir speciellt sett till att du både vill ha funktion och samtidigt också en snygg matta som direkt ger dina gäster ett bra intryck av ditt hem. 

Om vi ska ge något råd i detta och peka på bra hallmattor så är det att välja ett naturligt material. Exempelvis jute och sisal är två exempel på material som både klarar av tuffa tag och som ändå ser snyggt och inbjudande ut. Dessa mattor finns också i en massa olika storlekar och former och du kan med detta hitta en modell som passar den yta du har till ditt förfogande.