En öppen spis höjer värdet på bostaden

En öppen spis höjer mysfaktorn under mörka höstkvällar, men också hjälper till att värma upp bostaden. För den som vill sätta in en öppen spis finns det flera modeller att välja mellan.

En öppen spis kan se ut på många olika sätt vilket gör att man slipper kompromissa och kan hitta en eldstad som passar perfekt till sekelskiftsvåningen, villan eller sommarstugan. Det finns gammaldags klassiska murspisar, braskaminer i olika modeller, och mer moderna platsbyggda eldstäder för mer moderna hem.

Det går att installera en platsbyggd eldstad eller braskamin även om det inte finns någon murstock att ansluta till. Då får man istället dra en skorstenskanal rakt ovanför eldstaden och sedan ut genom fasaden. För att dra en rökkanal på husets utsida kan det ibland behövas ett bygglov, då detta påverkar fasadens utseende.

Tips på hur man hittar rätt eldstad

När man väljer eldstad brukar man ta hänsyn till flera olika faktorer, som utseende och design, rummets storlek och anledningen till att man vill installera en öppen spis. Är det exempelvis av estetiska skäl och för att höja mysfaktorn, eller för värmens skull?

Ska den öppna spisen huvudsakligen fungera som värmekälla finns det nämligen vissa material och modeller som värmer bättre än andra. Att välja eldstad är inte alltid det lättaste och funderar man på att installera öppen spis i Stockholm, ska man vända sig till en lite större återförsäljare av eldstäder. Då kan man få hjälp med att hitta den eldstad som uppfyller alla de olika krav som man har.