Små tips från en målare i Stockholm för en enklare renovering

Det är så roligt att renovera. Med några enkla tips från en erfaren målare i Stockholm så kan er renovering bli ännu roligare, ännu enklare och ännu snyggare.

Många gånger tänker man att det inte är så svårt att göra ett måleriprojekt på egen hand, och ibland så stämmer det. Andra gånger börjar man fundera över sin livsexistens och undrar varför man i hela friden tog sig an ett så stort projekt. Ingen fara, om det är en sådan dag så är det alltid möjligt att anlita en miljömedveten målare i Stockholm som kan ta hand om allt. Ingen orsak att stressa i onödan.

Men om ni bestämmer er för att fortsätta på egen hand, så finns det några småsaker som kan göra ert målande lite enklare, och lite snyggare. Det anstår inte en professionell målare att avslöja alla sina hemliga tricks och knep för att uppnå perfekta resultat, men det gör ju ingenting att dela lite grann. Så vad är målarens bästa tips när det kommer till att spackla, måla och tapetsera?

Så spacklar man som en riktig målare

Våga inte tro att det här är något som kan klaras av på en dag och sedan är det perfekt. Speciellt inte om du är nybörjare. Att lära sig att spackla perfekt tar åratal. Däremot så är det bra att börja på rätt sätt, så att du inte lär in fel teknik och får sota för det i alla år som kommer framöver. Som att lägga på för mycket spackel. Det är ett vanligt misstag.

Att lägga på mer spackel än vad som behövs kommer inte att lösa några problem. Det skapar istället mer jobb, i form av slipning. De flesta har inte en slipmaskin, och måste därför slipa för hand, vilket är väldigt tungt. Det utgör också en hälsofara att slipa för hand, eftersom det dammar så mycket. Så spackla med försiktighet, gärna en gång extra än för mycket på en och samma gång.

Håll penseln som en målare

Målartejp är något som de flesta tycker är den mest praktiska av alla uppfinningar när det kommer till målning. Det är sant att det ger ett rakt resultat, om man har den rätta tekniken, och inte slarvar med att sätta fast den. Men ännu bättre är det om du lär dig sparmåla för hand. Det kräver tålamod och teknik. Vila penseln mellan tummen och pekfingret, som när du håller en vanlig penna.

Doppa en tredjedel av penselns borst i färgen, och skrapa av lite grann mot färghinken för att vara säker på att det inte droppar. Om du ska sparmåla mot taket, eller mot en list, så lägger du penseln några centimeter ifrån. Pressa penseln lätt mot väggen, så att det blir en skarp kant. Sedan kan du långsamt föra den närmare den kant du ska sparmåla mot, och följa en rak linje.

Bästa tipset när en målare hänger tapet

Att tapetsera är ett av de roligaste och svåraste momenten, eftersom det kräver mycket tålamod och planering. När du hänger tapeter så är det bäst att börja från den sida som sprider mest ljus, det vill säga, ett fönster eller en stor dörr. Det har sina förklaringar i att när man hänger papperstapeter så hänger man med överlapp, och vill undvika att skuggorna syns allt för mycket. Det lurar ögat något.

Ett annat tips är att inte följa ett hörn när du hänger första våden. Risken är stor att hörnet är snett, och att alla våderna därefter kommer att hänga snett. Använd dig istället av ett vattenpass och en blyertspenna för att markera upp en linje en bit ifrån hörnet. Häng våden längs blyertsstrecket, och få en perfekt vägg.

Publicerat den
Kategoriserat som Måleri